Δυσκολεύεται το παιδί σας να κοιμηθεί; Η επιστήμη απαντά: “Η υπνοθεραπεία αποτελεί τη λύση!” 

  • Time to read less than 1 minute
Δυσκολεύεται το παιδί σας να κοιμηθεί; Η επιστήμη απαντά: “Η υπνοθεραπεία αποτελεί τη λύση!” 

Ως αϋπνία ορίζεται η δυσκολία στον ύπνο, η παρατεταμένη νυχτερινή αφύπνιση ή η ανεπαρκής ποσότητα ή ποιότητα ύπνου, η οποία επηρεάζει τη λειτουργία της ημέρας, παρά την επαρκή ευκαιρία για ύπνο.  

Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας που σχετίζεται με την αϋπνία στην παιδική ηλικία και την εφηβεία μπορεί να προκαλέσει εξασθένιση της προσοχής, της μάθησης και της μνήμης, γεγονότα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την γενικότερη ακαδημαϊκή απόδοση των παιδιών. 

Η επιστημονική έρευνα των καθηγητών Ran D Anbar & Molly P Slothower πραγματοποιήθηκε με σκοπό να τεκμηριωθεί η σχέση μεταξύ αϋπνίας και  ψυχολογικών παραγόντων σε παιδιά σχολικής ηλικίας και να τεκμηριωθεί εάν η χρήση ύπνωσης για αυτήν την πάθηση μπορεί να είναι αποτελεσματική. 

Οι καθηγητές πραγματοποίησαν αναδρομική ανασκόπηση διαγράμματος για 84 παιδιά και εφήβους με αϋπνία, εξαιρουμένων εκείνων με κεντρική ή αποφρακτική άπνοια ύπνου. 

Σε όλους τους ασθενείς δόθηκαν και έγιναν δεκτές οδηγίες για αυτο-ύπνωση για τη θεραπεία της αϋπνίας και για άλλα συμπτώματα, εάν θεωρήθηκε ότι αυτοί ήταν επιδεκτικοί στη θεραπεία με ύπνωση. Εβδομήντα πέντε ασθενείς επέστρεψαν για παρακολούθηση μετά την πρώτη συνεδρία ύπνωσης. Η μέση ηλικία τους ήταν 12 χρόνια (εύρος, 7-17). 

Αποτελέσματα:

  • Δόθηκαν δύο ή λιγότερες συνεδρίες ύπνωσης στο 68% των ασθενών. 
  • Από τους 70 ασθενείς που ανέφεραν καθυστέρηση στην έναρξη του ύπνου πάνω από 30 λεπτά, το 90% ανέφερε μείωση του χρόνου έναρξης του ύπνου μετά την ύπνωση. 
  • Από τους 21 ασθενείς που ανέφεραν νυχτερινές αφυπνίσεις περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα, το 52% ανέφερε την επίλυση των αφυπνίσεων και το 38% ανέφερε βελτίωση μετά από την ύπνωση.  
  • Ένα 41% ανέφερε σωματικές ενοχλήσεις, όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια, λειτουργικό κοιλιακό άλγος, πονοκεφάλους κ.α. Μεταξύ αυτών των ασθενών, το 87% ανέφερε βελτίωση ή επίλυση των προαναφερθέντων σωματικών ενοχλήσεων μετά από ύπνωση.

Συμπέρασμα της έρευνας: Η χρήση της ύπνωσης παρουσιάζεται ως παράγοντας που  διευκολύνει την αποτελεσματική θεραπεία για την αϋπνία σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

 

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη μελέτη εδώ. 

 

Εάν παρατηρείτε πως το παιδί σας ταλαιπωρείται από αϋπνία, πρέπει να ενεργήσετε πριν το συγκεκριμένο ζήτημα αρχίσει να επηρεάζει την σωματική του υγεία και την ακαδημαϊκή του πορεία (εκπαίδευση στο δημοτικό ή το γυνμάσιο). 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε εδώ.